top of page

AMD

AMD יבש' dry, drusen

ניוון מקולרי תלוי גיל (Age related macular degeneration- AMD) הינו מחלה המערבת את המקולה ובה מתפתחים משקעים תחת הרשתית (דרוזנים) שמובילים לאורך שנים להידקקות ואטרופיה (הרס) של שכבות הרשתית, מצב המכונה AMD בשלב ה"יבש". מרבית האנשים להם AMD בשלב זה לא חשים כל פגיעה בראייה, לא דורשים טיפול למעט מעקב תקופתי אצל רופא עיניים. אצל מיעוט האנשים המחלה מתקדמת כאשר כלי דם חדשים פורצים דרך שכבות הרשתית, מובילים להצטברות נוזלים ברשתית (השלב "הרטוב" של המחלה(, הופעת דימומים מתחת ובתוך הרשתית עד להיווצרות הצטלקויות של הרשתית ופגיעה בראייה אשר עשויה להיות בלתי הפיכה.

wet AMD hemorrhage
metamorphopsia amd

הגורם המרכזי ביותר להתפתחות AMD הינו הגיל, כאשר המחלה מוגדרת רק לאחר גיל 50. הגורם המשמעותי ביותר לאחר גיל הוא עישון , כאשר למעשנים יש סיכון מוגדל של עד פי 2.5-3 לפתח AMD.

בשלבים הראשונים (AMD יבש, איור 1) המחלה מתחילה לאט ומרבית האנשים לא ירגישו כל שינוי בראייה. קצב ההתקדמות בשלב זה יכול להמשך שנים רבות ומרבית האנשים לא יצטרכו כל טיפול למעט מעקב תקופתי. התקדמות המחלה לשלב המתקדם (AMD רטוב, איור 2), מלווה בהופעה של תסמינים הקשורים לפגיעה בחדות הראיה. תסמינים העשויים לרמז על התקדמות המחלה למצב ה"רטוב" כוללים ירידה בחדות הראייה, הופעת טשטוש ראייה ועיוות של הראייה. עיוות של הראייה מכונה מטהמורפופסיה (Metamorphopsia, איור 3) וקשור להפרעה במבנה השכבות התקין של הרשתית בכלל והמקולה בפרט. בתחילה השינויים עשויים להיות הדרגתיים, כאשר טשטוש ראייה או עיוות קל אינם משפיעים על התפקוד היום יומי. אנשים הסובלים מעיוות בראייה מתארים קווים ישרים הנראים עקומים, מעוותים או עם חלקים חסרים. הם מבחינים בתופעות אלו בעיקר בעת קריאה, כשהאותיות נראות מעוותות, או כשהם מביטים בצורות שהם יודעים שהם ישרות, כמו מסגרות של חלונות. מאחר ומצב זה עשוי להשפיע על עין אחת בלבד, לרוב אנשים לא יבחינו בשינויים קלים כאשר שתי העיניים פקוחות והעין שאינה מעורבת מפצה. במקרים רבים השינויים באים לידי ביטוי רק במצבים בהם אנשים סוגרים עין אחת, או כשהפגיעה בראייה משמעותית.

הטיפול בשלב המוקדם של המחלה כולל בעיקר מעקב תקופתי אצל רופא עיניים ושימוש במבחן עצמי של לוח אמסלר (Amsler Grid, לגרסה להדפסה לחץ כאן). המבחן מבוצע כל עין בנפרד כשהלוח נמצא מול העין והנבדק מתמקד בנקודה במרכז הלוח. במצב תקין רשת הקווים נראית במלואה, כשכל הקווים ישרים וללא אזורים של חסר. במידה ונראה כי חלק מהקווים בלוח עקומים, מתעגלים, מעוותים או חסרים הדבר מרמז על הפרעה במבנה השכבות התקין של הרשתית. במצב זה על החולה לפנות מידית לבדיקת עיניים על מנת ולשקול המשך בירור והתחלת טיפול מיידית. לעיתים רופא העיניים ימליץ על נטילת תוספי מזון אשר נמצאו יעילים כמעכבים את קצב התקדמות המחלה בחולים מסויימים. אצל מרבית האנשים בשלב זה מעקב תקופתי מספיק.

אצל אנשים בהם עין התקדמה לשלב המתקדם של המחלה ניתן להציע טיפולים מבוססים על זריקות חוזרות אל תוך חלל העין של תרופות מקבוצת Anti-VEGF (כגון: Avastin, Lucentis, Eylea), אשר מובילות לספיגה של הנוזלים. המטרה הראשית של הטיפול בזריקות אלה היא התייצבות הראייה ומניעה של הידרדרות נוספת. מחקרים רבים הדגימו שטיפולים חוזרים יעילים וכי ניתן למנוע הידרדרות נוספת ב90% מהמקרים.

bottom of page