top of page

הרשתית

הרשתית מהווה את החלק של העין שהופך אור לאות חשמלי אותו המח יכול להבין. הרשתית נמצאת בחלק האחורי של העין ומורכבת מעשר שכבות של תאים שונים אשר משתתפים בתהליך הקליטה של האור ותרגומו לאותות חשמליים שמועברים אל איזור הראייה במח (איור 1- שכבות הרשתית). השכבות השונות מעילות תאים מסוגים שונים, תאים קולטנים (Photoreceptors)- הממירים את האור לאות חשמלי, תאי עצב- המעבדים ומעבירים את האותות החשמליים אל המח, תאי תמך וכלי דם המספקים את תאי הרשתית.

מרכז הרשתית נקרא מקולה (Macula) ובו מתקיימת הראייה החדה ביותר שלנו. כאשר אנו רוצים להביט בחפץ או כתב אנחנו מכוונים את העין כך שהאזור בו אנחנו רוצים להתמקד ייקלט במקולה. זהו גם האזור בו ראיית הצבע שלנו היא הטובה ביותר, ולכן עיקר תשומת הלב שלנו היא אל מידע הנקלט בו. פגיעה באזור המקולה מובילה במרבית המקרים לירידה בחדות הראייה ופגיעה בתפקוד.

הרשתית מקבלת אספקת דם מכלי דם שנכנסים אל העין דרך עצב הראייה, נמצאים בכל היקף הרשתית ומספקים דם לתאים השונים (עורקים), וכלי דם ורידיים שאוספים דם מהרשתית חזרה דרך עצב הראיה חזרה אל מחזור הדם (איור 2). הפרעות בזרימת הדם בעורקים יכולה להוביל לפגיעה באספקת החמצן והגלוקוז הדרושים לתאי הרשתית, למצב של איסכמיה (Ischaemia, חסר בחמצן לרקמה) , אובדן תיפקוד התאים והפרעה בראייה. חסימה של הורידים ברשתית תוביל לדימומים ודליפה של חומרי הדם אל רקמת הרשתית וגם כן לפגיעה בתפקוד הראייה.

מחלות שונות יכולות להוביל לפגיעה בתפקוד הרשתית וירידה בחדות הראייה. בקרב חולי סכרת מתפתחת לאורך זמן פגיעה במבנה כלי הדם שמובילה להופעת דימומים ברשתית, יציאת נוזל אל תוך שכבות הרשתית, יצירת בצקת והפרעה באספקת הדם לרשתית. תופעות דומות עשויות להופיע החולים בהם מתרחשת פגיעה בזרימת הדם בעורקים או ורידים של הרשתית. בחולים עם ניוון מקולרי תלוי גיל
(Age related macular degeneration- AMD) מתפתחים משקעים בין שכבות הרשתית (דרוזנים) שמובילים להידקקות ואטרופיה של שכבות הרשתית ופגיעה בראייה.

שכבות הרשתית-retinal layers, photorecdptors, RPE
קוטב אחורי. retinal posterior pole, optic disc, macula, fovea
bottom of page